Vandalov na cintoríne v Jelšave zachytili kamery

23.10.2012 Revúca

Jelšava 22. októbra (TASR) - Poškodených štrnásť hrobov na cintoríne, vyvalené nové smetné koše a poškodené zábradlie pri ceste zanechali za sebou výtržníci v Jelšave. Ako pre TASR povedal primátor mesta Milan Kolesár, vyčíňali v nedeľu 21. októbra večer. Podozrivých zachytili aj mestské bezpečnostné kamery.

Stopy na cintoríne dokumentujú policajti. Obyvatelia Jelšavy však od rána prechádzali cintorínom, aby zistili, či sú hroby ich blízkych v poriadku. Krátko predpoludním ich však policajti začali upozorňovať, že cintorín ešte nie je zdokumentovaný a nemajú tam čo robiť. Rozhorčení ľudia sa ohradzovali, že ich na to nikto neupozornil a miesto, kde policajti pracujú, nebolo nijako označené. "Prípad zatiaľ dokumentujeme. Ak majú obyvatelia výhrady k práci polície, môžu nám dať podnet, ktorý prešetrí oddelenie kontroly Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici," reagovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva KR PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Po vandaloch zostali na cintoríne vyvrátené náhrobné kamene a porozhadzované kvety. Rekonštrukcia centrálnej časti Jelšavy ešte nie je hotová, po výtržníkoch zostali vyvrátené smetné koše a poškodené zábradlie. "Máme kamerový systém a po jeho preštudovaní sme zistili, že na záberoch máme zachytené podozrivé osoby. Pravdepodobne máme dočinenia s maloletými. Tieto informácie však musí vyhodnotiť najskôr polícia. Vzhľadom na vek pravdepodobných páchateľov sa však obávam, že aj keby sa ich podarilo usvedčiť, s vymáhaním škody bude problém," dodal Kolesár.

Kriminalisti dnes popoludní začali stíhanie pre trestný čin hanobenia miesta posledného odpočinku. "Policajti prípad objasnili, skutku sa dopustili traja chlapci. Dvaja sú maloletí a tretí mladistvý. Počas vyšetrovania sa zistilo, že poškodili spolu pätnásť hrobových miest. Za hanobenie miesta posledného odpočinku hrozí páchateľom trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. S chlapcami momentálne prebiehajú procesné úkony. Spôsobená škoda bude vyčíslená až po konzultácii s majiteľmi hrobových miest," doplnila policajná hovorkyňa.
 

Vyberte región